NISAN SKYLINE

17 Dec, 2008

Istorija Nissan Skyline GT-R

Generalna — Autor dusah @ 15:04

 

     

 Skyline je jedan od najstarijih Japanskih automobila, i pojavljivao se u puno razlicitih modela skoro citavih 40 godina.Njegova proizvodnja pocinje 1955 godine sa predstavljanjem modela Skyline ALSI-1, automobil napravljen od strane Prince Motor Company."Prince" firma je osnovana 1952 od strane "Tama" electric car Company, dok je "Tamu" pronasla "Tachikawa Aircraft Company" koja je proizvodila ratne avione u drugom svetskom ratu.

  U cast Japanskog cara, princa Hirohita, Tama menja ime u "Princ Motor Company" i pocinje da proizvodi automobile na benzin umesto elektricnih automobila."Prince" koristi masinu napravljenu od strane "Fuji Precision industries" - kompanija koju je osnovala "Nakajima aircraft Company".1954. godine, "prince Motor Company se spaja sa Fuji Precision Industries".

  Jos jedan bitan dogadjaj u istoriji Skyline-a, desio se 1966. godine, kada je Japanska vlada predlozila da se naprave velike kompanije kako bi bile konkurentne na internacionalnom trzistu i otpornije na preuzimanje domacih kompanija od strane konkurencije.Kao posledica, Nissan se spoijo sa "Prince" kompanijom, kao i Toyota sa Hino i Daihatsu.Zbog toga, od 1967 "Prince" je prodavan kao Nissan ili Datsun.Ipak, i pored toga, Prince divizija je i dalje "ziva" pod Nissan-om i odgovorna je za Skyline-a i dan danas. 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.co.yu